Kontrolný výkaz dane z pridanej hodnoty treba poslať do 25. februára

11.02.2014 Bratislava

Bratislava 11. februára (TASR) - Mesační platitelia dane z pridanej hodnoty (DPH) budú tento mesiac prvý raz posielať na Finančnú správu (FS) SR kontrolný výkaz DPH. Spoločne s daňovým priznaním na DPH je potrebné poslať ho do 25. februára 2014.

"Februárový termín sa netýka štvrťročných platiteľov, ktorí budú výkaz po prvýkrát posielať až v apríli 2014," informovala hovorkyňa FS Patrícia Macíková. Kontrolný výkaz sa vzťahuje na všetkých platiteľov DPH a podáva sa vždy v termínoch na podanie samotného daňového priznania k tejto dani.

Vzor tlačiva, poučenie či metodické usmernenia na vypĺňanie výkazu nájdu daňové subjekty na portáli finančnej správy www.financnasprava.sk, kde sú zverejnené aj odpovede na najčastejšie kladené otázky. Otázky sú rozdelené na metodické a technické.

"Tlačivo je zároveň dostupné aj v osobnej internetovej zóne každého prihláseného používateľa portálu. Po prihlásení je dostupné v katalógu formulárov. Je možné ho vyplniť, skontrolovať logickými kontrolami a následne odoslať na finančnú správu," priblížila Macíková s tým, že na otázky sú pripravení odpovedať aj pracovníci call centra finančnej správy na telefónnom čísle 048/4317222.

Kontrolný výkaz DPH je jedno z opatrení boja proti daňovým podvodom, ktoré platí od 1. januára tohto roka. Dôvodom jeho zavedenia je zlepšenie krížovej kontroly prijatých a vydaných faktúr u podnikateľov a zamedzenie fiktívnym daňovým operáciám. Finančná správa predpokladá, že vďaka kontrolnému výkazu podnikatelia v roku 2016 už nebudú musieť podávať daňové priznanie na DPH a zníži sa im tak administratívna záťaž.
 

Vyberte región